Tuesday, November 8, 2011

Happy Eid Adha!


Salam Eid Adha Readers…




Quick Posting…!
Kenyang giler aku sepanjang raya korban ni.. Alhamdulillah…
Ok specialty rumahku everytime raya is.. Sup Kaki Lembu.. ( tak sempat nak snap.. so curi dari MR google)





Sangat Sedap!!.. Tapi sesah sikit nak operate kaki tu.. Don’t be mistaken it with Sup GearBox okeh…
Ni bahagian lutut ke bawah .. Yes! Including the kuku part..
Haaa.. cammane tu… (dats why orang buat time bakar lemang. Senang.. xpayah letak kat dapur.. and l
Mula 2 kena “Campak” Kaki tu dalam Api.. (dats why orang buat time bakar lemang. Senang.. xpayah letak kat dapur.. and lagi.. open air.. sekali bau die.. kdg2 pelik pun ade..) tapi sebab sedap punye pasal.. xperr.. sanggup!



Bila dah campak kaki tu dalam api.. and part kuku die dah cam panas.. (dalam 5minit pun dah okk) kite amik pisau.. and cungkil je,, mmg senang je tertanggal dari tapak dlam die…
And as for the bulu bulu part.. kite just skin the layer off..Senang ajer… Pastu boleh la kite guna kapak/Parang yang boleh diharapkan untuk potong kaki tu kepada size yg diingini.. jngn kecik sangat sbb tendom and urat die senang putus.. so bile masak tak cntik la.. sbb tak melekat pada tulang..
Bila sume dah settle boleh la rebus… tapi dinasihatkan.. untuk skim lemak2 terapung supaya takla pening kepala ( daging fresh )… and   keluarkan setengah air rebusan pertama dan tukar air baru (hilangkan bau lembu)
Buat sup mcam biasa…
Ready to serve!
LAgi best ada sambal kicap! ( Bawang Putih + Cili Burung +cuka +Kicap)~~~ sedap!!

No comments:

Post a Comment